Tomas båtbygge

Tomas båtbygge

på och kring båtar

Nu ska jag se om jag kan komma igång med lite båtbygge igen, Tänkte börja med något litet, En kanot till familjen och samtidigt försöka få ordning på verkstaden,

En större båt har jag också som har legat på tomten typ 10 år den ska jag ha som övningsobjekt, man är ju lite ringrostig.

Helgebåten

BåtbyggePosted by Tomas Fri, February 26, 2016 19:49:30
Bordläggningen har börjat lite mer på allvar nu. Har saknat stora båttvingar en tid men nu är dom klara. på bilderna över syns hur jag monterar borden på högkant för att kunna hyvla formen på ett optimalt sätt.
Här är dom nya båttvingarna, fungerar riktigt bra.

  • Comments(0)//fingerling.backsbacke.se/#post18

Fatima

BåtbyggePosted by Tomas Sat, January 23, 2016 16:45:37
Jag har fått överta vårdnaden av Fatima och är jätte glad för det, visst är det massor med jobb med en träbåt men vad gör det när man tycker det är roligt.
Mitt första projekt med Fatima är att förstärka/byta en del av kölstocken, den är lite trött. En stock är beställd som är ca 7 meter lång.
Ska kapa bort dom nedersta 7 cm på den gamla kölen, sedan lägga den nya under. Alla kölbultar måste bytas till rostfria, dom är i brons nu och är för korta.
En ny skädda i trä räcker den nya kölstocken till, det var det från början men vid en tidigare reparation konstruerades en i rostfritt. Ett nytt roder i Plyfa/epoxi kommer också att konstrueras, på så sätt får jag bort mycket metall runt aktern och minska där med galvaniska strömmar.

  • Comments(0)//fingerling.backsbacke.se/#post17

Nyfiken

Tankar om livetPosted by Tomas Sun, June 29, 2014 10:52:18

När jag var liten fick jag ofta höra "var inte så nyfiken" och "måste du vara mellan hammaren och spiken".

Men frågan är när man lärde sig saker egentligen, det var väll då, när viljan att lära sig gjorde att man blev lite jobbigt närgången.

Sedan ville man prova själv och fick man inte det när någon vuxen var med så gjorde man det ändå vid ett annat tillfälle, ibland blev följderna inte så bra men lika ofta gick det alldeles utmärkt, och jag tror det är där i blandningen mellan katastrofer och att lyckas som gör att jag är inte rädd att misslyckas jag vågar prova och prov igen och igen osv tills man kommit på en lösning på problemet.

På bilden sitter jag och brorsan NÄRA för att se när pappa fixar med bilen och vi lärde oss meka bil i alla fall så vågade vi prova för vi hade ju gjort det förut.

Hur ser det ut för dagens unga får dom misslyckas, får någon göra fel föresten. Det är en större katastrof att erkänna sina misstag än själva misstaget, alla ska vara fullkomliga hela tiden. men sanningen är att utan misstag ingen utveckling.

SÅ UT OCH GÖR MISSTAG SÅ LÄR DU DIG HUR DU INTE VILL HA DET  • Comments(0)//fingerling.backsbacke.se/#post16

Stommen och mallar

BåtbyggePosted by Tomas Fri, April 25, 2014 09:46:24

Akterspegeln och stäven är monterad på botten brädan och alla mallarna står där dom ska.

Det är mycket mäta och tänka innan allt är på plats.

var tvungen att flytta hela kalaset bort från den nya hyvelbänken, det blev lite för trångt på den sidan, men det var rätt enkelt eftersom det bara är två strävor i taket och bocken sitter skruvad i golvet.

Nu ska det dit rin (smal list) som markering på alla bord för att se om det ser bra ut innan första bordet kan börja monteras  • Comments(2)//fingerling.backsbacke.se/#post15

folkbåt

BåtbyggePosted by Tomas Thu, April 03, 2014 15:27:20

tittade på en folkbåt i dag. nr470, den var skitig några bord behöver bytas eventuellt en en bit av kölstocken också,men är det arbetet som är målet spelar det ju ingen roll

  • Comments(0)//fingerling.backsbacke.se/#post14

bottenbräda

BåtbyggePosted by Tomas Mon, March 17, 2014 17:17:22

Grovformat bottenbrädan och huggit spunningen i stäven
  • Comments(0)//fingerling.backsbacke.se/#post13

Stäven

BåtbyggePosted by Tomas Mon, February 24, 2014 14:07:58

Har basat 3 st Ek bräder ca 20x75 mm till en stäv på "Helge båten" Har planer på att limma i övermorgon när dom stått inne i värmen och gonat sig lite.
  • Comments(0)//fingerling.backsbacke.se/#post12

Bordbyte

BåtbyggePosted by Tomas Sat, April 06, 2013 16:10:26

Det var ett tag sedan, mest beroende på att kameran i telefonen krånglade och gav oskarpa bilder men nu har jag gjort rent linsensmiley så nu blir det bättre bilder.

håller på att byta tre bord på styrbords sidan, eftersom det är under vatten linjen nöjer jag mig med att sätta dit furubord istället för mahogny.

Båten är rensad på allt bråte också så nu kan man se hur den ser ut, om det är någon som har någon idé om vem som kan ha byggt den hör av er till mig.

  • Comments(0)//fingerling.backsbacke.se/#post11
Next »